Přípravky podporující hubnutí

Úvod

Státní ústav pro kontrolu léčiv uvádí, že doplňky stravy jsou potraviny, jež se od potravin pro běžnou spotřebou liší tím, že obsahují vysoký obsah vitamínů, minerálních látek nebo jiné látky s nutričním nebo fyziologickým účinkem. Tyto doplňky byly vyrobeny proto, aby doplňovaly běžnou stravu spotřebitele na úroveň, která bude kladně ovlivňovat jeho zdravotní stav. Nejedná se tedy o léčbu onemocnění ani prevenci. Účinky, které jsou uváděny na potravinových doplňcích, nejsou nikým ověřovány a není posuzována jejich účinnost. V případě, že účinky výrobku jsou v souladu s právními předpisy pro označování potravin a doplňků stravy, mohou se tyto účinky uvádět na obalech i bez ohledu na to, zda se jedná o pravdivé tvrzení. Doplňky stravy nemohou deklarovat vlastnosti prevence, léčby nebo vyléčení onemocnění, i přesto po přečtení příbalového letáku může být navozen dojem, že funkčnost výrobku je stoprocentní. Častokrát se jedná o léčivé vlastnosti jednotlivých složek výrobků a o prokázání účinků v klinických studií. K těmto informacím je nutno přistupovat s opatrností. Výrobce těchto produktů mnohdy poukazují na studie prováděné s danou účinnou látkou mimo živý organismus nebo na studie prováděné s určitým okruhem lidí, ale tyto studie není možné objektivně vyhodnotit, neboť na ně nejsou aplikovaná kritéria pro klinická hodnocení léčivých přípravků.

Přípravky podporující hubnutí tedy jsou:

Rybí tuk – v rybím tuku jsou obsaženy omega-3 nenasycené mastné kyseliny, eikosapentaenovou (EPA) a dekosapentaenovou (DHA), které zrychlují spalování tuků přeměnou na prostaglandiny – podobají se hormonům, které podporují tvorbu tělesného tepla tím, že zvyšují metabolismus. Omega-3 mastné kyseliny zamezují tuku ze stravy, aby se uložil do zásob, což je prokázáno vědeckými studiemi. Doporučené dávkování je 1 kapsle s 1 g rybího tuku.

Kofein – je přírodní látka, která se přirozeně vyskytuje v kávě, čaji
nebo guaraně. Kofein můžeme získat z jedné z výše uvedených plodin nebo se vyrábí synteticky. Po požití kofeinu začne organismus zvyšovat uvolňování adrenalinu a noradrenalinu (tzv. katecholaminů), jejichž zvýšené vylučování je důvod vyššího krevního tlaku, rychlejší činnosti srdce a větší stimulace organismu díky adrenalinu a noradrenalinu, podporuje vylučování tuku (mastných kyselin z tukové tkáně), který se poté využívá jako zdroj energie v pracujícím svalu.
Tímto mechanismem může kofein šetřit svalový glykogen. Maximální koncentrace kofeinu v krvi je zhruba hodinu po konzumaci a úplně se vyloučí za 3–7 hodin. Aby mohlo dojít ke zvýšení výkonu je třeba dávky v rozmezí 3–6 mg/kg tělesné hmotnosti přibližně hodinu před výkonem. Nejlepších výsledků hubnutí lze dosáhnout přerušovaným užíváním (tělo si na užívání kofeinu zvyká – občasná týdenní pauza přijde vhod, ale vždy společně s kalorickým deficitem!

Shrnutí kofeinového „know-how“
Dávka 4 mg/kg spolu s kalorickým deficitem může pomoci snížit hmotnost.
Dávka 3–6 mg/kg tělesné hmotnosti hodinu před sportovní aktivitou dokáže
zvýšit výkon.
Pozor na toleranci, nejlepších výsledků docílíme přerušovaným užíváním!
Kofeinová tabletka se vstřebává pomaleji než káva.
Z praktického hlediska a zkušeností mnohých z nás úplně postačí dávka 200
mg kofeinu, která spolehlivě nakopne a zvýší výkon. Na vyšší dávky kofeinu
by si měli dávat pozor jedinci s vysokým krevním tlakem.

CLA – konjugováná kyselina linolová – jedná se o neesenciální mastnou kyselinu se dvěma dvojnými vazbami, které jsou chemicky velice aktivní. Blokuje enzym zvaný lipáza, který napomáhá ukládání tuků a zesiluje citlivost svalů na inzulin. Tím zabraňuje jo-jo efektu. Vědeckým zkoumáním na univerzitě v Barceloně byl proveden pokus, zda kyselina linolová – CLA se opravdu podílí na snížení tělesného tuku. Sledováno bylo 60 zdravých mužů a žen (35 až 65 let) s nadváhou 25 až 35 BMI. Během 12 týdnů dostávala část skupiny denně 500 ml mléka s 3 g suplementu Tonalin CLA a část dostávala placebo. Po konci experimentu vyšlo najevo, že skupina, která užívala suplement Tonalin CLA snížila svou tělesnou hmotnost o 3 % tuku. U druhé části skupiny nedošlo ke statisticky významného výsledku. CLA je přípravek podporující hubnutí a pomáhá odbourat přebytečný tuk, ale zároveň má funkci jako chránič svalů, aby při redukci kalorií nedocházelo k úbytku svalové hmoty. Při redukčních dietách dochází ke ztrátě svalové tkáně a vody, neboť sval se skládá z 60 % z vody. Výsledek nás sice potěší, že váha ukazuje o několik kg méně, avšak většinou ubývají svaly. Což není dobré, neboť ve svalech se spalují tuky na energii. Konjugovaná kyselina linolová umí na jedné straně chránit svaly a druhá strana její činnosti je to, že bojuje s tělesným tukem. Tato sloučenina není tělu cizí, protože je velmi podobná gama-linolenové kyselině a mastným kyselinám. Mechanismus působení CLA při kontrole hmotnosti a podpoře svalové hmoty je takový, že enzym lipáza přispívá k uvolňování tuku z tukových buněk. CLA lipázu aktivuje, takže účinkem CLA se uvolní více mastných kyselin z tuku do krevního oběhu, jež je přenáší do mitochondrií svalových buněk, kde dochází k jejich spalování. Lipoproteinlipáza naopak napomáhá přemístit tělesné mastné kyseliny do tukových buněk a CLA tuto aktivitu zeslabuje – inhibuje – proto dochází k menšímu ukládání tuku.

Synefrin známe taky pod názvem bitter orange, jež je názvem pro botanický název čínského ovoce zhishi. Alkaloid synefrin je extrakt z tohoto ovoce a bývá používán v podpůrných přípravcích při hubnutí a fitness výživy. Chemicky se podobá efedrinu, ale vedlejší účinky nejsou takové jako u zmiňovaného efedrinu. Účinek synefrinu je takový, že potlačuje chuť k jídlu, zvyšuje metabolismus a podporuje spalování tuků stimulací lipotropních enzymů v buňce. Do současné doby však tyto účinky nebyly publikovány vědecké studie, které by potvrdily účinek synefrinu na spalování tuků. Synefrin je látka, která urychluje metabolismus. Stimuluje a nutí tukové buňky, aby se zbavovaly své tukové náplně, která se tak dostává do svalů, aby se tam s využitím kyslíku spálila. Doporučené dávkování – 1 kapsle synefrinu 30 – 60 minut před výkonem.

L -Karnitin – označení jako spalovače tuku, má karnitin odjakživa. Jeho vlastností je transportovat tuky do míst, kde mohou být spalovány. Výzkumy však ukazují zajímavé poznatky. Mitochondrie jsou buněčné „elektrárny“ ve kterých vzniká energie pro stahování svalů. Jestliže do mitochondrií přichází více tuků, vzrůstá produkce energie. Díky karnitinu dochází transportu tuků do mitochondrií, kde dochází ke spalování. Pokud karnitin chybí, mastné kyseliny se do mitochondrií nedostanou. Tímto karnitin chrání svalový glykogen a zvyšuje výkonnost. Tato údajná funkce ve svalovém metabolismu předurčuje karnitin jako výborný prostředek, který urychluje oxidaci tuků, zhubnout, ušetřit svalový glykogen a zlepšit svou fyzickou kondici. Jestliže je karnitin nutný pro spalování tuků, předpokládalo se tedy, že jeho zvýšený obsah ve svalech umožní urychlit spalování tuků v průběhu fyzické aktivity. Většina studií však tento účinek neprokázala, až později se karnitin začal podrobněji zkoumat a zjistil se pozitivní vliv karnitinu na snižování váhy. Karnitin – jak již bylo výše uvedeno, řadíme mezi stimulanty, který navádí tuky tam, kde se budou spalovat. Dochází k tomu tehdy, když je snížena hladina sacharidů v těle. Karnitin přepravuje tuky do mitochondrií svalových buněk – zde se spalují na energii. Pokud budeme používat karnitin s kofeinem a synefrinem, počet spáleného tuku se zvyšuje. Účinek navýšíme užití chrómu a vitamínu B6. Při krátkodobém užívání L-karnitinu se zvýší jeho hladina pouze v plazmě.
Ovšem pro svalový výkon je důležitá jeho hladina přímo ve svalu. Ta se zvýší až po 4–6 týdenním užívání. Obvyklé dávkování, u kterého se projevil efekt na hubnutí v rámci studií je v rozmezí 1–3 g L-karnitinu denně.

Taurin – patří mezi organické kyseliny vyskytujících se v těle živočichů a
jde o významnou složku žluči. Latinsky taurus – býk – poprvé izolován z býčí žluče. Zlepšuje trávení tuků a stabilizuje hladinu vápníku v krvi. Podporuje činnost NS a rychlejší přenos sacharidů do svalových buněk, tzn., že pomáhá zvyšovat koncentraci, koordinaci pohybů a fyzický výkon v zátěži, lép využívá krevní cukr. Součástí energetických nápojů – zlepšení soustředění a koordinace pohybů 1 g 20 min před výkonem, zvýšení působení s šálkem kávy

Chrom – reguluje hladinu inzulínu. Inzulín je hormon, jež způsobuje ukládání tuku a také snižuje glykémii – tedy hladinu krevního cukru a to tím, že glukóza lépe prostupuje do buněk. Účinný je pouze trojmocný chrom, který je vázaný v organické vazbě, neboť by se jinak chróm nevstřebal. Ve většině preparátů je chróm vázán jinak, proto jejich funkčnost není možná. Vhodným zdrojem chrómu je přípravek s názvem Diastabil. Jedná se o český výrobek, který vyvinul tým vědců v čele s RNDr. Bohuslava Beneše ze státního zdravotního ústavu v Praze.

MCT tuky – jsou tryglyceridy se středním řetězcem – medium chain triglycerides . Tyto tuky se získávají z kokosového a palmojádrového tuku a palmového oleje. Jejich trávení a vstřebávání je velmi rychlé a vstřebávají se přímo do krevního řečiště, aniž by musely být zabudovány do chylomikronů jako mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. MCT tuky jsou dopravovány přímo do jater, kde jsou spáleny na energii, aniž by byly ukládány jako tuková tkáň, do mitochondrií vstupují rychleji než ostatní mastné kyseliny, neboť nepotřebují nosiče, které by je tam dopravily.

Lecitin – je podpůrným prostředkem na hubnu. Pokud sportujeme, pomáhá při fyzické námaze rychleji regenerovat svaly a díky tomu, že přeměňuje tuk na energii, jde hubnutí snadněji a rychleji. Bez sportování lecithin však nefunguje. Zlepšuje metabolismus a podílí se na rozpouštění tuku v podkoží. Je však nutné užívat lecithin po delší dobu. Lecithin dokáže zmírnit ukládání tuku v partiích, jako jsou boky, stehna a hýždě. Účinky musí být však podpořeny fyzickou aktivitou.

Závěrem lze říci, že si každý jednotlivec musí potravní doplněk vybrat sám a zjistit jeho účinky na svém těle. Samozřejmě musí dodržovat pokyny výrobce. Na někoho může působit L-karnitin, na jiného zase sinefrin v kombinaci s kofeinem.

Použitá literatura:

MACH, Ivan a Jiří BORKOVEC. Výživa pro fitness a kulturistiku. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4618-0.

MACH, Ivan. Doplňky stravy: jaké si vybrat při sportu i v každodenním životě. Praha: Grada, 2012. Fitness, síla, kondice. ISBN 978-80-247-4353-0.

STŘEDA, Leoš. Univerzita hubnutí. 2. vyd. (1. ve www.euroinstitutu.eu). Praha: www.euroinstitut.eu, 2009. ISBN 978-80-87372-00-5.

SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček. Praha: Grada, 2011. ISBN isbn978-80-247-3847-5. 63

KLEINER, Susan M. a Maggie GREENWOOD-ROBINSON. Fitness výživa: Power Eating program. 2. vyd. Přeložil Daniela STACKEOVÁ. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-5289-1. 213 s

Internetové zdroje – odborná literatura

Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/potvrzeni-ucinku-konjugovane-kyseliny-linolove-na-snizovani-telesneho-tuku.aspx Dostupné z: https://tema.ceskaordinace.cz/tema-lecitin-a-hubnuti-49302.html

Dostupné z: http://www.sukl.cz/leciva/rozliseni-doplnku-stravy-od-lecivych-pripravku

Zpracovala Jana Martínková a Eliška Servusová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *